Plazma gázok

Plazmagáznak hívjuk az összes gázt, vagy gázkeveréket, amelyeket a plazma előállítására, vagy vágásra alkalmazunk. A plazmavágás két fő fázisa a plazmagyújtási és vágási fázis. Ezért a plazmagázok feloszthatók gyújtásnál és vágásnál használt gázokra, amelyek különböznek a gázok típusának és áramlási mennyiségének szempontjából. A vágógázok mellett a plazmaégő kialakításától függően lehetnek még másodlagos, segédgázok, illetve víz.
A plazmavágás folyamatát két fő fázisra tudjuk szétbontani: plazmagyújtási, és vágási fázis.
Így a műveletnél alkalmazott gázok is feloszthatók a gyújtásnál, továbbá a vágásnál használt gázokra.
A vágás gazdaságosságát, és minőségét a plazmagáz nagymértékben befolyásolja. A különböző munkadarabok különböző gázokat igényelnek. Az eljáráshoz alkalmazott gáz kiválasztásánál mindig figyelembe kell venni a gáz mechanikai, és fizikai jellemzőit, a jó vágási minőség, és sebesség elérése céljából.

Argon gáz: viszonylag egyszerűen ionizálható, a gáz alacsony ionizációs energiája miatt, így gyakran használatos a plazmaív meggyújtásánál. Másodlagos-, vagyis védő gáznak nem alkalmas, mivel csak kis vágási sebességnél alkalmazható, viszont használatával jó minőségű vágási felület érhető el.

Hidrogén: önmagában nem alkalmas plazmagázként, viszont argonnal keverve már jó minőségű plazmagáz válhat belőle. A hidrogén redukáló hatása miatt a vágott felület oxidmentes, és sima lesz. Ez a gáz általában 150 mm-es anyagvastagságig használatos.

Nitrogén: plazmagázként való használata lehetőséget biztosít a vágás gyors és oxidmentes elvégzéséhez, akár vékonyabb lemezek esetén is. Hátránya, hogy avágott él barázdált lesz, és sajnos a vágott élek párhuzamossága nem oldható meg vele.

Nitrogén-hidrogén gázkeverék: alkalmazásával biztosítható a vágott élekpárhuzamossága. Alumínium, valamint erősen ötvözött acélok vágásához ajánlott.

Argon-hidrogén-nitrogén gázkeverék: jó minőségű vágófelületet biztosít. Szintén erősen ötvözött acélokhoz, és alumínium anyagokhoz alkalmazzák a gyakorlatban.

Oxigén: általában plazmagázként használják. Nagy vágási sebesség érhető el vele. Ötvözetlen, és alacsonyan ötvözött acélok vágásához kiváló.

Levegő: plazmagázként ötvözetlen, gyengén-, és erősen ötvözött acélokhoz, továbbá alumínium vágásához ajánlják. A gyakorlati életben a kézi plazmaív vágás egyik meghatározó gáza, főként vékony lemezek esetén. Hátránya, hogy a levegő (mivel tartalmaz kb. 78% nitrogént) növeli a vágott felület nitrogén tartalmát. Ez a későbbi műveleteknél, például a hegesztésnél porozitást okozhat.

Összefoglaló táblázat az egyes plazmagázok alkalmazásairól:

Anyagvastagság Plazmagáz Másodlagos (segéd) gáz Vágás minősége
0,5-8 mm között (szerkezeti acélokhoz) oxigén oxigén, nitrogén, nitrogén-levegő lézervágáshoz hasonló minőségű vágási felület;  sima, sorjamentes élek
4-550 mm között (szerkezeti acélokhoz) oxigén oxigén, nitrogén, levegő 20 mm-es anyagvastagságig biztosítható a sorjamentes felület
1-6 mm között (erősen ötvözött acél) nitrogén nitrogén, nitrogén-hidrogén kis tűrésű, sima, sorjamentes felület
5-45 mm között (erősen ötvözött acél) argon, nitrogén, esetleg hidrogén nitrogén, nitrogén-hidrogén sorjamentes, sima vágási felület 20 mm-es anyagvastagságig
1-6 mm között (alumínium) levegő nitrogén, nitrogén-hidrogén közel függőleges vágási élek; érdes, barázdált vágási felület
5-40 mm között (alumínium) Argon-hidrogén, nitrogén nitrogén, nitrogén-hidrogén megközelítőleg függőleges vágási élek; sorjamentesség 20 mm-es anyagvastagságig biztosítható; érdes, barázdált felület

Valamennyi színesfém vágása lehetővé válik 35...50% H2 hozzáadásával. Minél nagyobb a H2 mennyisége, annál nagyobb a vágósebesség, annál szebb a vágott felület. A H2 növelésével azonban megnő az ív kialvásának veszélye, és az ív gyújtása is nehezebbé válik. A H2 - hasonlóan az N2 is - növeli a plazma hőintenzitását azáltal, hogy hűtőhatása révén leszűkíti a plazmasugár keresztmetszetét, és ezzel növeli annak energiasűrűségét.

A gáz összetétele befolyásolja az elérhető vágósebességet. Különböző plazmagázokkal végzett vágások közül az Ar + H2 keverék alkalmazása esetén érhető el a legnagyobb lemezvastagság-tartományban kedvező vágósebesség.

 

Amennyiben további kérdései lennének,
hívjon minket bizalommal!
06-92/329-001

 

  Technikart 94 Kft - 8900 Zalaegerszeg, Vágóhíd u. 1/B. | info@varstroj.hu | info@daihenvarstroj.hu | 06-92/329-001 | 06-30/957-08-71