PLAZMAVÁGÁSI MÓDOK

Finomsugaras vágás

A finomsugaras – más néven precíziós – plazmavágás 0,5 – 100 mm vastagsági tartományban tud dolgozni 0,01 mm pozicionálási pontosság mellett. A normálsugaras plazmavágótól eltérően, a vágási minőség javítása és a vágási sebesség növelése érdekében, a sűrített levegő mellett más gázokat is használ a vágáshoz. Pl: Oxigén, Nitrogén és egyéb kevert gázok. A gázokat automata gázkonzol szabályozza, mely szintén hozzájárul a termelékenység növekedéséhez és a plazmakezelő esetleges hibás beállítása miatti selejt elkerüléséhez.

Kettős gázadagolásos plazmaív vágás

Ez a vágási technológia nagyban hasonlít az előbb ismertetésre került, hagyományos plazmavágási folyamathoz, annyiban különbözik csak, hogy a fúvókán belül van egy elsődleges-, és egy másodlagos gázadagoló. A két adagoló egy védőlemezzel van elválasztva egymástól.

Ezen eljárás előnye, hogy a kettős gázadagolás az ívet jobban “összehúzza”, azaz pontosabbá tudunk vele vágni, továbbá a salak vágórésből történő kivezetését is megkönnyíti. További előnye, hogy magasabb vágási sebesség érhető el vele, valamint a vágás során a munkadarab felső felületének lekerekedése csökkenthető a kettős gázadagolásos módszerrel. Ezzel az eljárással maximum 75 mm-es fémlemezek vághatók.

A plazma gáz általában argon, argon-hidrogén keverék, vagy nitrogén, a másodlagos gáz pedig a vágandó fém anyagától függ. Acél esetén oxigén vagy nitrogén. Rozsdamentes acélnál argon-hidrogén, vagy nitrogén, vagy CO2 gáz. Alumínium munkadarabnál argon-hidrogén, vagy nitrogén, vagy CO2 gáz.

Víz befecskendezéses plazmaív vágás

Ennél az eljárásnál általában a nitrogént használják, mint plazma gázt. A víz befecskendezése sugárirányba történik a plazma ívhez. A módszer segítségével a hőmérséklet a vágás során 30.0000 c-ig is növelhető. A víz befecskendezése során az ív felbontja a vizet, aminek következtében hidrogén keletkezik. A hidrogén redukáló hatása miatt a fém felülete fényes lesz. Ezt a technológiát általában alumínium, valamint erősen ötvözött acélok vágásához alkalmazzák, kb. 50mm-es lemezvastagságig.

A műveletnek számos előnye van összehasonlítva a hagyományos plazmavágási technikához képest. Ezek a következők: javul a vágás minősége, növekszik a vágás sebessége, valamint kisebb a valószínűsége, hogy a fúvóka erodálódni fog a vágás folyamán.

Vízzel fedett plazmaív vágás

A plazmavágás végezhető vízbe merített munkadarabbal is. A darab felső felülete, és a fúvóka között 50-75 mm távolság van. A fúvóka közepéről sugárzik ki a plazma gáz, két oldaláról pedig víz áramlik a darab felületére. A darab a vízbe bemerül, a vágás eközben megy végbe. Az eljárás előnyei a következők: kevesebb füst, és zaj a vágás során, valamint a fúvóka élettartama is növelhető ennek a technológiának a segítségével. A hagyományos plazmavágás zajszintje például 115 dB körül van, míg a vízzel fedett eljárás esetén a zajszint kb. 96 dB-re tehető. Amennyiben a vágást víz alatt végezzük, úgy a zajszint még inkább csökkeni fog, az adott munkakörülményektől függően ekkor a zajszint 52, és 85 dB közé tehető.

Levegő plazmaív vágás

Az eddigi eljárásoknál alkalmazott argon, és nitrogén gáz helyettesíthető levegővel, ekkor maga a levegő lesz a plazma gáz. Ez a technológia azonban speciális, hafnium, vagy cirkónium elektródát kíván, amit külső részborítással látunk el. A hűtéshez is alkalmazhatunk levegőt, a víz helyett. Ezen vágási mód előnye, hogy a levegő plazma, és hűtőgázként való alkalmazásával rengeteg költséget tudunk megspórolni, viszont itt a speciálisan elkészített elektróda jelent többletköltséget a műveletben.

Nagy pontosságú plazmaív vágás

Ez a művelet egy megfelelően “összehúzott” (elvékonyított) plazmaív segítségével hozható létre. A plazma gázt ebben az esetben oxigén segítségével hozzuk létre. A fúvóka oldalain találhatók gáz be-, és kiömlőnyílások is, amelyeken keresztül a másodlagos gáz be-, és kiáramolhat, keringhet. Vannak olyan fúvóka kialakítások, amelyekben mágneses mezővel veszik körbe az ívet, melynek stabilizáló szerepe van a plazma sugárra, úgy hogy fenntartja a másodlagos gáz folyamatos cirkulációját.

Az eljárás előnyei között említhető, hogy kisebb a művelet során létrejövő vágási rés, valamint kisebb a munkadarab deformálódása a hőhatás övezetben. Hátránya, hogy ezzel a technológiával vágható alkatrészek vastagsága maximum 6 mm lehet, továbbá a vágási sebesség is jóval alacsonyabb, mint a hagyományos plazmaív vágási folyamatnál.

Plazmavésés és plazma jelölés

A plazmavésés a felületi anyagréteg eltávolítása plazma ív segítségével. A hőt a plazma ív biztosítja, amely lehetővé teszi, hogy az anyag folyamatosan felolvadjon. A plazma ív teljesítménye határozza meg a felszínről eltávolított olvadt anyag mennyiségét. Az eljárás alkalmas hegesztési hibák eltűntetésére, vagy szerkezeti- és erősen ötvözött acélok felületi hibáinak javítására.

A plazma jelölés alkalmas a munkadarab megjelölésére, furatközéppontok, hajlítási élek bejelölésére stb. Az alkalmazott áramerősség max. 10 A. Plazmagázként rendszerint argon, nitrogén, vagy levegő használható.

A plazma bemetszés esetén a munkadarabot plazmasugárral metsszük be. A plazmasugár rövid időre (kb. 1 mp) a munkadarab adott pozíciójú felületére irányítva lyukaszthatjuk ki a munkadarabot. Az áramerősség maximum 25 A. Plazmagázként rendszerint argon használható.

Amennyiben további kérdései lennének,
hívjon minket bizalommal!
+36 30 291 5832